Și femeile suferă de BPOC. John Bottrell separă ficțiunea de realitate în legătură cu această afecțiune frecvent întâlnită
În calitate de terapeut în domeniul bolilor respiratorii care tratează bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC), am auzit multe mituri legate de aceasta. Cele mai frecvente sunt:
Nici una dintre aceste două afirmații nu este adevărată.
Iată opt mituri des întâlnite despre BPOC și iată și realitățile care le demontează.
Fumatul este principala cauză a BPOC. Totuși, există și alte câteva cauze ale BPOC la nefumători. Una dintre cauzele majore este inhalarea de praf, substanțe chimice și emisii poluante la locul de muncă. Altă cauză este expunerea la poluarea aerului din afară și din interior.
Alte persoane suferă de o afecțiune genetică numită deficit de alfa 1 antitripsină care poate cauza BPOC chiar dacă pacienții nu sunt fumători.
Se estimează că aproximativ 251 de milioane de oameni la nivel mondial au fost diagnosticați cu BPOC până în anul 2016, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Numărul persoanelor care suferă de BPOC poate fi mult mai mare. Unele studii indică faptul că un procent de 45 până la 85 la sută dintre oamenii care prezintă simptome de BPOC nu au fost diagnosticați în mod formal.
Nu este niciodată prea târziu să renunțați la fumat dacă ați fost diagnosticat cu BPOC. Dacă continuați să fumați, boala va progresa mai rapid.
Dacă renunțați acum la fumat puteți încetini progresia BPOC și vă puteți prelungi viața. Acest lucru este valabil indiferent de vârstă sau de gravitatea BPOC în momentul în care vă lăsați de fumat.
Se credea înainte că BPOC afectează practic doar bărbații în vârstă. Această percepție exista din cauza faptului că în general bărbații erau fumători de o viață, în comparație cu femeile.
În ziua de azi, se consideră că boala afectează bărbații și femeile în aceeași măsură. Studiile indică faptul că în prezent există mai multe femei diagnosticate cu BPOC decât bărbați.
Aceste diferențe se pot datora câtorva factori, inclusiv expunerea la poluarea aerului la interior.
Cercetătorii mai consideră că femeile sunt mai susceptibile la efectele negative ale tutunului. Unele studii indică faptul că femeile care fumează au o probabilitate cu 50 la sută mai mare ca bărbații fumători să dezvolte BPOC.
COPD este incurabilă. Totuși, există medicamente care reduc simptomele și atacurile de BPOC. Medicamentele mai fac ca atacurile să fie mai puțin severe.
Mai există și dispozitive pentru terapie cu oxigen disponibile la domiciliu care vă pot ajuta să respirați mai bine. Aceste dispozitive vă pot ajuta să vă simțiți mai confortabil și să rămâneți activi.
Discutați cu medicul pentru a afla ce tratamente sunt optime pentru dumneavoastră.
Majoritatea persoanelor care suferă de BPOC prezintă o ușoară dificultate de a respira. Este ușor să o punem pe seama înaintării în vârstă sau lipsei de mișcare.
Orice dificultăți de respirație ne îngreunează capacitatea de a rămâne activi. Veți găsi că e mai ușor să rămâneți acasă și să vă odihniți decât să vă vizitați prietenii.
Dacă urmați tratament pentru BPOC veți putea respira mai bine și veți putea reduce numărul atacurilor în așa fel încât să vă îmbunătățiți calitatea vieții.
BPOC este deseori rezultatul unui număr îndelungat de ani de fumat. Majoritatea oamenilor sunt diagnosticați cu BPOC după vârsta de 45 de ani.
Unele afecțiuni care încep în copilărie pot afecta probabilitatea ca o persoană să dezvolte BPOC.
Persoanele diagnosticate cu astm în copilărie au o probabilitate semnificativ mai mare să dezvolte BPOC într-o etapă ulterioară a vieții. O formă severă a unei anumite boli genetice prezente la naștere poate cauza o probabilitate mai mare de a dezvolta BPOC începând cu vârsta de 20 de ani.
Viața poate părea plină de obstacole atunci când sunteți diagnosticați cu o boală cronică de plămâni, dar nu trebuie să fie așa.
Oamenii trăiesc mai bine și mai mult decât înainte datorită medicinii moderne. Cunosc un pacient care suferă de BPOC sever și care merge la maraton.
Tratarea BPOC vă poate ajuta să vă simțiți mai bine în așa fel încât să vă ocupați de activitățile pe care le agreați. Colaborați cu medicul pentru a crea un plan de tratament care să fie optim pentru dumneavoastră.
Dacă doriți informații suplimentare despre gestionarea afecțiunii dumneavoastră, vă recomandăm să vă adresați unui profesionist din domeniul sănătății.
NPS-RO-00058