În perioadele de depresie, mă simt adesea ca un prizonier al propriei minţi. Şi totuşi, de-a lungul anilor am învăţat că depresia îmi poate oferi un prilej de introspecţie şi evoluţie personală.
Următoarele 9 întrebări m-au ajutat să învăţ multe lucruri despre mine şi despre modul în care îmi gestionez depresia. Sper să te ajute şi pe tine. Suntem totuşi persoane diferite şi ceea ce funcţionează în cazul meu s-ar putea să nu ţi se potrivească şi ţie. Apelează la terapeutul tău pentru a face o listă specifică nevoilor tale.
Acum ia un jurnal şi pregăteşte-te pentru o şedinţă intensă de introspecţie. Îţi recomand să nu te grăbeşti şi să răspunzi la fiecare dintre întrebările pe care le citeşti, pe rând.
Chiar dacă eşti preocupat de sănătatea ta, să o faci în mod consecvent, zi de zi, poate deveni o povară când ai multiple alte lucruri de făcut. Respecţi planul tău de tratament? Ai nevoie sa creezi un plan de tratament? Să fii constant atent la starea ta de sănătate poate deveni obositor. O stare de sănătate optimă este rezultatul mai multor schimbări necesare în stilul de viaţă şi al unei colaborări strânse cu echipa de medici specialişti pentru identificarea unei strategii terapeutice potrivite pentru simptomele şi nevoile tale.
Ţinând cont de orele pe care le petrecem muncind, făcându-ne griji, plătind facturi şi urmărind social media, este şi normal ca la sfârşitul zilei să ne simţim fără vlagă. Este important totuşi să ne rezervăm timp şi pentru distracţie, indiferent ce înseamnă asta pentru fiecare, în funcţie de ce ne permite situaţia actuală. De exemplu te poţi recompensa cu mici pauze de-a lungul zilei pentru a face ceva ce îţi aduce bucurie.
Când mă simt bine o perioadă, pentru ca apoi să alunec pe o pantă depresivă, de cele mai multe ori mi se întâmplă aceasta pentru că amân sau evit ceva important.
Rezolvarea problemei care te apasă, fie ca este vorba de abordarea unui subiect dificil cu cineva sau de îndeplinirea unei sarcini, te va face să scapi de gânduri şi să te simţi mai împăcat. Dacă ignori sau amâni situaţia, aceasta nu o să dispară. Îţi poate părea descurajantă acum, dar după ce o vei rezolva, te vei simţi mult mai bine.
Când trec printr-un episod depresiv, tind adesea să am o perspectivă mai negativă asupra vieţii. Ca urmare, este foarte posibil sa mă cramponez de situaţii din trecut pe care nu le pot schimba. Regretele nu te vor ajuta sa mergi mai departe şi nici sa te simţi mai bine. Iertarea (a propriei persoanei sau a altcuiva) şi detaşarea de trecut îţi vor permite să îţi canalizezi eforturile spre o viaţă mai bună
Este important să ai câteva persoane pe care să te bazezi în perioadele de criză. Fie că e vorba de un prieten, un membru al familiei, un terapeut sau o persoană cu aceeaşi afecţiune – crearea unei reţele de sprijin este esenţială pentru a te ajuta să răzbeşti prin negura depresiei. Dacă circumstanţe neobişnuite nu vă permit să vă întâlniţi faţă în faţă, încercaţi să comunicaţi telefonic sau prin video.
Depresia are capacitatea sinistră de a mă îndepărta din ce în ce mai mult de cine sunt eu în mod autentic. Dacă trăieşti cu depresie de mult timp, ştii cât de adevărat este acest lucru. Te-ar putea ajuta să te uiţi pe poze mai vechi, pasaje din jurnal sau orice alt detaliu crezi ca te-ar putea reconecta cu persoana care erai înainte de depresie.
Depresia se poate împleti adesea cu sentimente reprimate de vinovăţie, furie sau tristeţe. Este important sa explorezi aceste sentimente cu un terapeut sau o persoană apropiată pentru a putea să le exprimi clar şi să le depăşeşti. Acest lucru se poate face şi prin comunicare la distanţă, cu ajutorul tehnologiei şi instrumentelor online.
Pe lângă exprimarea verbală a sentimentelor, te poţi exprima în manieră creativă prin muzică, artă, fotografie etc.
În timpul celui mai lung episod depresiv am avut o mare revelaţie. Voiam sa am un impact asupra lumii, dar pentru a realiza acest lucru, trebuia sa fac nişte schimbări majore în viaţa mea.
Mi-am găsit scopul în proiectul personal, The One Project. De-a lungul acestui proces creativ, folosind fotografia ca instrument terapeutic, am reuşit să îmi înţeleg mai bine starea mentala şi să ajut şi alte persoane. Mesajele de mulţumire primite de-a lungul anilor m-au ajutat să continui pe această cale şi să rămân concentrat pe obiectivele mele şi propria stare de sănătate.
Un grup de sprijin, o aplicaţie pe telefon, o comunitate online sau un specialist în domeniul sănătăţii mintale, sunt atâtea variante care te pot ajuta să treci peste zilele dificile. Dacă o variantă nu ţi se potriveşte, încearcă altceva. Încearcă să fii conştient de ceea ce simţi atunci când încerci diverse opţiuni pentru a-ţi da seama ce anume te ajută şi ce nu.
Cam asta ar fi. Felicitări pentru ca ai parcurs întreaga listă. Sper ca aceste întrebări te-au ajutat la fel de mult cum m-au ajutat şi pe mine de-a lungul anilor. Nu ezita să revii asupra lor – şi asupra răspunsurilor – în mod constant.
Dacă doriți informații suplimentare despre gestionarea afecțiunii dumneavoastră, vă recomandăm să vă adresați unui profesionist din domeniul sănătății.
NPS-RO-00018