Poate fi dificil să ai de-a face cu lumea când suferi de migrenă. Nu numai că te afectează, dar îi afectează și pe cei dragi.
Gestionarea migrenei este o bătălie dusă cel mai bine împreună, dar acest lucru este greu fără conversații deschise, oneste și continue.
Mă lupt cu migrena de când eram copil. Eu și soțul meu am avut discuții despre acest subiect înainte de a ne căsători, iar 11 ani mai târziu, încă vorbim deschis despre asta.
În ultimii 11 ani, migrena mea a devenit din episodică, cronică. Mă confrunt cu peste 15 zile de migrenă pe lună. Pe măsură ce boala s-a schimbat, la fel s-a schimbat și relația noastră cu migrena – și relația dintre noi.
Soțul îmi este cel mai bun prieten, sufletul meu pereche și luptător împotriva migrenei. Lucrăm în echipă și învățăm în permanență cum să facem față migrenei.
Iată câteva sfaturi pentru a discuta cu soțul/soția despre migrenă.
Migrenele pot provoca schimbări de dispoziție. Cine nu ar fi într-o dispoziție proastă când are dureri? Încerc să fiu foarte atentă atunci când vorbesc cu soțul meu, astfel încât să nu-i rănesc sentimentele, să nu spun lucruri neplăcute din cauza durerii sau să insist asupra aspectelor negative.
Este dificil să fii pozitiv atunci când ești vulnerabil. Vulnerabilitatea poate duce la lacrimi, frustrări și alte sentimente negative. Dar este în regulă să simți aceste lucruri și să i le comunici partenerului tău.
Comunicarea sinceră îi permite soțului meu să-mi înțeleagă perspectiva și să ia în considerare sentimentele pe care nici nu știa că le am.
Apoi, discutăm despre cum putem îmbunătăți lucrurile. Care este cel mai mare factor de stres și cum îl putem reduce, lucrând în echipă? Cel mai mare factor de stres poate să nu fie ușor de rezolvat, dar pașii mici pot fi de ajutor.
Recunosc că migrena de care sufăr îl solicită mult pe soțul meu și îi permit să fie vulnerabil. Migrenele nu afectează doar viața mea, ci și pe a lui.
Îl încurajez să îmi spună ce părere are despre afecțiunea mea și cum îl afectează aceasta. Discutăm despre cum putem îmbunătăți situația pentru el fără a da vina pe mine.
Evită să dai vina pe cineva. Am învățat să nu supracompensez și să nu îmi sacrific nevoile pentru a îndepărta vinovăția pe care o simt din cauză că sufăr de migrenă. Spun „nu” atunci când trebuie și înțelegem amândoi că am nevoie să-mi folosesc energia ca să lupt împotriva migrenei.
Există multe resurse care oferă informații despre migrenă și explică modul în care trăiește o persoană cu migrenă.
Îmi ajut soțul să înțeleagă mai bine afecțiunea de care sufăr în timp ce mă educ și pe mine. Îi trimit articole relevante, postări de pe bloguri și postări de pe rețelele de socializare pentru a-i explica cum mă simt sau ce am discutat.
Să înțeleg că soțul meu nu este singur în lupta asta, în timp ce eu nu sunt singură în lupta mea împotriva migrenei, îmi dă putere. Faptul că aflu poveștile altora și mai multe informații despre boală aduce claritate în situații care adesea mă nedumereau.
Eu și soțul meu facem schimbări împreună, pe baza celor învățate. Dacă e disponibil, mă însoțește la medic. Dacă nu poate veni cu mine, îi spun ce am discutat cu medicul și ce urmează să fac.
Faptul că înțelege planul meu de tratament îl ajută să înțeleagă mai bine cum să mă ajute să-mi gestionez simptomele. Amândoi punem întrebări și amândoi ascultăm îndrumările.
Stilul nostru de viață este oarecum dictat de migrenă, însă apreciem micile bucurii ale vieții. Îmbrățișăm schimbările stilului de viață care sunt cele mai bune pentru noi.
Când nu putem ieși la cină și la un film, comandăm mâncare acasă și închiriem un film. Sunt recunoscătoare pentru tot timpul petrecut cu soțul meu.
Cel mai bine este să nu începi o conversație importantă și detaliată în timpul unui atac de migrenă sau în apropierea începutului și a sfârșitului acestuia.
Lipsa de claritate mintală și dispoziția vor fi mult mai accentuate, așa că cel mai bine este să găsești un moment potrivit atât emoțional, cât și fizic pentru ambele persoane. Dacă nu faceți presupuneri și vă ascultați cu adevărat unul pe celălalt când vă exprimați frustrările și nevoile, veți evita resentimentele acumulate și confuzia.
Fiecare relație este diferită, la fel ca și migrena și modul în care aceasta vă afectează relația. A fi sincer, dar blând, este cea mai bună cale. Rețineți că nimeni nu alege să aibă migrenă.
Pe măsură ce migrena se schimbă în timp, la fel trebuie să se întâmple și cu viața, așteptările și conversațiile. Lucrați împreună, în echipă, în vremurile bune și în cele rele, în momentele de sănătate și de boală.
La fel ca migrena, căsătoria este o călătorie, iar cele mai bune și mai dificile călătorii sunt parcurse și savurate împreună.
NPS-RO-00386-12-23