Am vizitat un psihoterapeut pentru prima oară la câteva luni după ce am suferit un infarct în 2015. Cardiologul mi-a recomandat psihoterapie deoarece sufeream de complexul supraviețuitorului și aveam multe întrebări despre cum să merg mai departe.
Inițial am ezitat. Mi-era teamă de eticheta primită odată ce aș fi vizitat un psihoterapeut. Mi-era teamă că oamenii ar fi crezut că sunt nebună. Nu asta te învață societatea? Nu cauți consiliere psihologică decât dacă e ceva în neregulă cu tine.
Chiar dacă am avut rețineri, mi-am dat seama că am nevoie de ajutor. Mă bucur acum că am decis să merg la un psihoterapeut. Ne-am înțeles bine din primul moment și am fost mereu la ea din acel moment.
Nu toată lumea are nevoie de psihoterapie. Dar nu lăsați teama de a fi perceput într-un anumit fel să vă împiedice să solicitați ajutor profesionist. Vă poate schimba viața, dacă îi acordați o șansă.
O vizită la psihoterapeut nu înseamnă neapărat că stați întinși pe canapea și vorbiți despre copilărie. Stau într-un scaun confortabil în fața terapeutului și conversez cu ea despre ce se petrece în viața mea acum.
Avem conversații extraordinare. Îmi împărtășesc problemele iar ea îmi dă sfaturi.
Nu mă mai îngrijorez despre stigmatul societății. Știu că psihoterapia m-a ajutat să:
După infarct, mă întrebam de ce am supraviețuit atunci când atâția alții trec prin același tip de infarct și mor. Nu înțelegeam.
Chiar și medicii care mi-au salvat viața mi-au spus că era un miracol că am supraviețuit. Acest lucru m-a făcut să-mi pun întrebări despre supraviețuirea mea. De ce mai sunt aici? Care este rolul meu pe acest pământ?
Îmi pun constant aceste întrebări. Mi-am dat seama că am nevoie să vorbesc cu cineva despre asta.
Psihoterapia mă ajută să înțeleg și să trec peste complexul supraviețuitorului. Psihoterapeutul meu mă ajută să găsesc sensul din spatele răspunsurilor la întrebările mele. În loc să speculeze despre motivul pentru care am supraviețuit, mă îndrumă pe calea raționamentului la nivel profesionist.
Am crezut că scăpasem de complexul supraviețuitorului, dar l-am mai simțit încă o dată la aniversarea a doi ani de la infarct. Timp de câteva ședințe, a constituit elementul principal în jurul căruia s-au rotit discuțiile. Nu știu cum aș fi putut să trec peste fără ajutorul unui profesionist.
Am suferit de depresie din momentul infarctului. Este ceva normal. Sunt studii care arată că un procent de 40% dintre persoanele cu boli cardiovasculare au fost diagnosticate cu depresie severă, comparativ cu 17% dintre ceilalți oameni.
Ședințele m-au ajutat enorm să îmi gestionez depresia. Așteptam momentul în care mă aflu în fața cuiva care mă ascultă și care îmi oferă sfaturi profesioniste.
Există multe tratamente care pot ajuta în gestionarea simptomelor depresiei, inclusiv psihoterapia și antidepresivele. Nu există o soluție care funcționează pentru toată lumea. Amintiți-vă că nu trebuie să suferiți singuri. Există ajutor.
Psihoterapia a avut un rol crucial în a mă ajuta să-mi înțeleg gândurile și sentimentele.
Psihoterapeutul mi-a explicat în mod științific de ce am anumite emoții. Mi-a oferit sfaturi despre cum să îmi modific comportamentul atunci când trăiesc aceste emoții în viitor.
Aștept cu nerăbdare vizitele la psihoterapeut pentru a-mi împărtăși gândurile și progresul pe care l-am înregistrat.
Vă gândiți să încercați psihoterapie? Nu vă îngrijorați despre ce ar crede alții despre dumneavoastră. Faceți ce este mai bun pentru dumneavoastră. Iată câteva sfaturi care să vă ajute la început:
Discutați cu medicul care vă îngrijește sau cu cardiologul dacă nu sunteți siguri dacă să consultați un psihoterapeut. Puteți discuta și cu un membru al familiei în care aveți încredere. Discutând despre situația și despre opțiunile dumneavoastră vă puteți da seama mai ușor dacă aveți nevoie de ajutor..
Încercați să găsiți un psihoterapeut care lucrează cu persoane de vârsta dumneavoastră și care au trecut prin experiențe similare. Aceasta vă va face mai relaxat în prezența psihoterapeutului și îi va ajuta și pe aceștia să se relaționeze mai bine la afecțiunea și problemele dumneavoastră.
Întrebați-vă medicii dacă vă pot recomanda pe cineva. Cardiologul meu mi-a recomandat cu căldură un psihoterapeut care lucrează în special cu pacienți tineri cu cancer. Cred că aceasta o poate ajuta mai bine să relaționeze mai bine cu experiența mea. Ceilalți pacienți suferind de boli terminale sunt tineri și au înfruntat moartea, așa cum am făcut-o și eu.
Nu vă opriți la prima persoană întâlnită! Din fericire, în cazul meu m-am înțeles foarte bine cu primul psihoterapeut pe care l-am vizitat. Este posibil ca în cazul dumneavoastră să trebuiască să mergeți la mai multe persoane înainte să găsiți pe cineva cu care să vă înțelegeți. Nu lăsați această căutare să vă împiedice de la obținerea ajutorului de care aveți nevoie.
Odată ce ați găsit un psihoterapeut cu care vă înțelegeți, discutați despre frecvența la care ați dori să vă vedeți și cât credeți că ar trebui să dureze fiecare ședință.
Mă văd cu psihoterapeutul timp de o oră la aproximativ fiecare 3 - 4 săptămâni, la recomandarea ei.
Este de asemenea indicat să întrebați cât timp aveți nevoie de terapie. Puteți să continuați dacă vedeți că vă este de folos. Urmez psihoterapie de cinci ani. Nu plănuiesc să renunț prea curând.
Împărtășiți cât doriți în fața psihoterapeutului.
Îi spun aproape totul psihoterapeutului meu. Acest lucru m-a ajutat enorm.
Tot ceea ce îi povestesc se leagă de stres. Iar stresul poate afecta sănătatea inimii mele. Psihoterapeutul meu mă ajută să gestionez stresul, așa că este bun pentru inima mea!
Prietenii, familia sau colegii nu trebuie să știe că vă duceți la psihoterapeut. Nu împărtășiți decât subiectele care vă fac să vă simțiți confortabil cu cei în preajma cărora vă simțiți confortabil.
Îi spun șefului că am programare la doctor atunci când trebuie să plec în timpul serviciului. Nu ofer detalii suplimentare. Am discutat totuși cu câțiva prieteni apropiați despre ședințele mele și i-am încurajat spre psihoterapie în anumite cazuri.
Nu toată lumea care suferă de boli ale inimii trebuie să consulte un psihoterapeut, dar nu ezitați să căutați sfat al unui profesionist în domeniul medical atunci când treceți prin perioade grele.
Împărtășiți ceea ce vă apasă în loc să țineți gândurile apăsătoare.
Discutați despre ceea ce vă apasă cu un profesionist având în vedere că acest lucru vă poate schimba comportamentul și modalitatea în care vă gestionați emoțiile.
Dacă doriți informații suplimentare despre gestionarea afecțiunii dumneavoastră, vă recomandăm să vă adresați unui profesionist din domeniul sănătății.
NPS-RO-00007