Kimby și-a dat seama de rolul alimentației în prevenirea unui nou infarct și ne dezvăluie câteva moduri prin care oricine își poate modifica dieta.
"Iată șase schimbări în alimentația mea care m-au ajutat să respect dieta recomandată de medic, pentru o inimă sănătoasă.
Hipertensiunea poate dăuna inimii și poate crește riscul de infarct. Reducerea cantității de sodiu vă poate ajuta să vă reduceți tensiunea arterială.
Înainte de infarct, aveam hipertensiune. Medicul mi-a cerut să reduc consumul de sodiu la puțin peste 2 grame pe zi.
Asta s-a dovedit o provocare! Nu-mi place să gătesc acasă, iar multe dintre mâncărurile gătite în restaurante conțin un nivel ridicat de sodiu deoarece este o modalitate ieftină de a da gust mâncării.
Am știut că trebuie să-mi modific obiceiul de a mânca la restaurant dacă voiam să-mi reduc cantitatea de sodiu consumat zilnic, având în vedere că nu eram dispusă să comand salată de fiecare dată când ieșeam să mănânc în oraș. Și chiar așa, luând în considerare toate ingredientele și sosurile pentru salată, cantitatea de sodiu poate crește!
Îmi petrec timp acum căutând meniuri online și informații nutriționale înainte de a merge să iau masa în oraș. Astfel pot să îmi personalizez comanda cu feluri mai sănătoase de mâncare, care să conțină mai puțin sodiu. Câteva dintre trucurile pe care le folosesc pentru a mă feri de sodiu sunt:
Mi-am dat seama rapid că era mult mai ușor să controlez nivelul de sodiu dacă găteam acasă.
Veți rămâne surprinși câte dintre mâncărurile dumneavoastră favorite au versiuni sărace în sodiu. Am găsit o opțiune de pilaf săracă în sodiu. Am adăugat mai multe legume, conform instrucțiunilor, pentru a-mi asigura nivelul suplimentar de potasiu care să reducă tensiunea arterială.
Am mai încercat și rețete cu un nivel redus de sodiu. Multe dintre ele nu aveau un gust prea pronunțat, așa că am încercat propriile mele rețete.
Multe includeau paste de grâu integral sau conopidă cu legume și sos sărac în sodiu pentru gust. Plantele aromatice și condimentele care nu conțin săruri, precum și sucul de lămâie, lime sau portocală vă pot face mâncărurile preferate mai interesante.
V-ați plictisit să mâncați salate simple? Adăugați și alte legume la rețetele dumneavoastră preferate.
Fructele și legumele proaspete, din conservă sau congelate vă pot face mesele zilnice mai interesante și nutritive. Asigurați-vă că alegeți versiunea ”fără sare” a legumelor la conservă pentru a reduce consumul de sodiu.
Dacă o rețetă conține ardei gras, adăugați ardei roșu și galben pe lângă cei verzi. Mâncarea va avea un gust și un aspect extraordinar.
Uneori adaug ceapă, morcovi, spanac sau broccoli chiar dacă rețeta nu o cere. De obicei, rezultatele sunt foarte bune la felurile de mâncare pe bază de paste și orez.
O dietă sănătoasă constantă permite un anumit grad de flexibilitate. Nu aș fi putut adopta noul meu regim fără să mănânc și mâncărurile mele favorite din când în când. Îmi acord o recompensă culinară o dată pe lună, moment în care pot mânca ce doresc (în limitele bunului simț).
Încerc mereu să beau mai multă apă și să limitez cantitatea de băuturi îndulcite.
Chiar și înainte de infarct, aveam colesterolul mărit. Medicul mi-a spus că grăsimile saturate și cele trans îmi pot ridica nivelul de colesterol LDL (cel care blochează arterele) din sânge și că dacă reduc consumul de grăsimi menționate, nivelul de colesterol se va reduce.
Iată câteva sfaturi:
O modalitate amuzantă de a învinge plictiseala unui regim este de a încerca mereu rețete noi. Uneori găsesc idei online, alteori încerc propriile mele idei.
Nu ezitați să experimentați cu ingredientele. Nu folosesc niciodată sare și adaug mereu legume noi, experimentând plante aromatice și condimente pentru a obține gusturi interesante. Folosesc, de asemenea, conopidă în loc de orez.
Toate aceste modificări minore se adună.
Mâncarea sănătoasă este vitală pentru o inimă sănătoasă. Găsirea de noi modalități de a găti variat poate fi amuzant și vă poate ajuta să vă schimbați obiceiurile culinare pe termen lung pentru o inimă sănătoasă.
Fără îndoială, modificarea obiceiurilor alimentare poate fi dificilă. Nu renunțați!
Sper că aceste sfaturi să vă încurajeze să modificați mici schimbări în obiceiurile dumneavoastră culinare."
Dacă doriți informații suplimentare despre gestionarea afecțiunii dumneavoastră, vă recomandăm să vă adresați unui profesionist din domeniul sănătății.
NPS-RO-00349