Diferența dintre o zi bună și o zi proastă o face un somn odihnitor pe durata nopții. Ușor de zis, greu de făcut pentru majoritatea celor dintre noi care suferă de BPOC.
Somnul este o problemă majoră pentru cei care suferă de boli de plămâni. BPOC a fost asociată cu tulburări de somn, inclusiv insomnie și apnee în somn. Această afecțiune poate duce la senzația de pierdere a suflului înainte și pe durata somnului. De fapt, majoritatea oamenilor pe care îi cunosc și care suferă de BPOC dorm în reprize scurte și se trezesc ca niște zombie dimineața.
Iată câteva sfaturi pe care le practic pentru o odihnă mai bună și pentru un somn mai bun noaptea pentru cei care suferă de BPOC.
Întrebați-vă medicul dacă ar trebui să efectuați o examinare a somnului. Acest test urmărește respirația și nivelul de oxigen pe durata somnului pentru a diagnostica și trata problemele de somn, precum apneea în somn.
Mulți oameni care suferă cu BPOC suferă și de apnee în somn. Oamenii care suferă de această afecțiune sforăie des și rămân fără suflu și se trezesc pentru a putea respira. Această trezire constantă nu poate oferi un somn odihnitor.
Mi-am făcut o examinare a somnului pentru a determina calitatea somnului și rezultatele au indicat că am două probleme. Oxigenul scade la niveluri periculoase atunci când intru în ciclul de somn REM, punând presiune pe organe și deconectând alimentarea cu oxigen către creier. Testul a mai arătat că plămânii mei leneși nu pot produce schimbul corespunzător de oxigen.
Discutatți cu medicul despre ce trebuie să faceți pentru a evita scăderea nivelului de oxigen pe tipul nopții.
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a vă asigura un somn bun este să respectați un program de somn și să vă culcați în fiecare zi la aceeași oră.
Practic meditația după un ghid online timp de 25 până la 35 de minute înainte de a merge la culcare. Practicarea meditației poate îmbunătăți calitatea somnului la persoanele cu insomnii.
Meditația mă ajută să-mi reglez respirația și mă face să gândesc mai lucid. Îmi permite să mă relaxez și să am o viziune mai bună asupra lucrurilor.
Beau de asemenea o cană de ceai de mușețel și scriu în jurnalul meu al recunoștinței. Studiile indică faptul că sentimentul de recunoștință vă poate ajuta să adormiți mai repede și vă poate îmbunătăți calitatea și durata somnului.
Îmi pun alarma dimineața pentru a nu rămâne în pat prea mult și pentru a evita posibilitatea de a nu dormi noaptea următoare. Primele dimineți a fost greu dar pe termen lung este benefic.
Ceea ce și cât mâncați vă poate influența calitatea somnului. Dorm mai bine atunci când mănânc mai puțin și mai ușor.
Evit cofeina și mâncărurile grele. Încerc ca masa cea mai bogată a zilei să fie la prânz și mănânc șase mese mai mici în loc de trei mese mai mari. Acest lucru mă ajută să nu mă simt balonată și îi oferă corpului meu timpul necesar pentru consumarea caloriilor consumate.
Ecranele care emit lumină vă pot afecta ciclul de somn. Închid telefoanele, tabletele și TV-ul cu o oră înainte de a merge la culcare.
Programul meu de exerciții începe dimineața sau după-masa. Activitatea fizică vă poate ajuta să dormiți mai bine, dar dacă fac exerciții după ora 6 creierul meu devine stimulat și mi-e greu să mă deconectez.
Majoritatea oamenilor pe care îi cunosc și care suferă de BPOC se plâng că dacă dorm în poziție orizontală, au respirația îngreunată. Ei spun că le este mai ușor să doarmă într-un scaun tip hamac deoarece nu pot sta întinși noaptea.
Și pentru mine e greu să dorm la orizontală. N-am putut nici să folosesc mai multe perne.
Mi s-a indicat o pernă în plan înclinat la scurt timp după ce m-am îmbolnăvit și a fost un miracol. Mă menține într-o poziție ridicată așa că pot respira mai bine pe timpul nopții.
Găsirea celei mai confortabile poziții de somn nu este un lucru ușor atunci când suferi de BPOC. Dorm pe o parte așa că utilizez o pernă laterală pentru a mă sprijini în ea. Îmi sprijină genunchii și îmi preia presiunea de pe șolduri. Multe persoane consideră că această poziție le permite să respire mai bine.
Un somn bun de noapte ne poate ajuta să funcționăm mai bine pe durata zilei și este important pentru starea generală de sănătate. Programul meu de somn începe din momentul în care mă trezesc și continuă până când spun noapte bună.
Planificarea zilei și a nopții vă conferă un control mai bun, așa că de ce să nu încercați?
Dacă doriți informații suplimentare despre gestionarea afecțiunii dumneavoastră, vă recomandăm să vă adresați unui profesionist din domeniul sănătății.
NPS-RO-00057