Pe lângă toate problemele pe care le înfruntă cei care suferă de scleroză multiplă, izolarea generată de pandemia de COVID a adăugat și unele noi. Robert ne povestește cum a reușit să își țină rutina sub control în această perioadă grea.
Zbuciumul ultimei perioade provocat de pandemie a afectat atât de multe vieți. Mulți și-au pierdut locul de muncă și cu toții am fost nevoiți să ne izolăm și să nu mai facem multe dintre lucrurile pe care le-am considerat întotdeauna firești.
În timp ce scriu acest articol, celor care locuiesc în Marea Britanie li se spune să stea acasă, să părăsească casa doar pentru cumpărături esențiale și să evite grupurile mai mari de două persoane. În alte țări, aceste restricții se aplică de multe săptămâni deja.
Deși această schimbare a modului nostru de viață este dificilă pentru mulți, pentru mine este aproape o obișnuință. Într-o săptămână normală, merg o zi la serviciu, după care singura interacțiune socială este mersul la magazin pentru a cumpăra legume proaspete.
Acum, această interacțiune minimă a fost complet eliminată.
Singurul motiv pentru care ies din casă acum este ca să iau o gură de aer și poate să fac o scurtă plimbare pentru a-mi menține intactă mobilitatea, atât cât mi-a mai rămas.
Chiar și în astfel de condiții, situația mea s-a schimbat puțin, de aceea mă asigur că folosesc următoarele șapte strategii care mă ajută să mă adaptez într-o lume mai izolată.
Este atât de tentant să consideri această perioadă o vacanță și pot să te iert dacă trebuie să îți iei o scurtă pauză de câteva zile, însă în niciun caz nu trebuie să o prelungești. Acordă-ți o scurtă pauză, apoi întoarce-te la o zi structurată corespunzător.
Lucrurile simple precum trezitul la ora 8 dimineața timp de cinci zile pe săptămână și alocarea a două zile libere pentru weekend vor contribui la menținerea unei senzații de normalitate. Ia prânzul și cina la aceeași oră ca de obicei și evită gustările și dulciurile dintre mese.
Deși nu mă întâlnesc cu nimeni, mi s-a părut important pentru starea mea de spirit să îmi fac patul, să fac duș și să mă îmbrac în fiecare dimineață. Din punct de vedere psihologic, acest lucru mă ajută să fac diferența dintre timpul de relaxare și timpul de lucru. Starea mea mentală este mai bună și am sentimentul că am realizat ceva.
Făcând patul, ai îndeplinit deja prima sarcină a zilei. Deși pare o realizare măruntă, această activitate va stabili direcția corectă pentru restul zilei.
Dacă situația actuală ți-a afectat locul de muncă, este esențial ca în fiecare zi să ai o activitate asupra căreia să te concentrezi. Cu toții sperăm ca situația aceasta să se îmbunătățească și ca fiecare țară să reușească să se redeschidă economic cât mai curând, însă în timp ce așteptăm, trebuie să facem ceva productiv și proactiv.
Există o limbă străină pe care ai vrea să o înveți sau o competență pe care ai vrea să o dobândești? Vrei să faci un curs online în programare? Sau pur și simplu există vreo sarcină casnică pe care ai tot amânat-o pentru că nu ai avut timp? Ei bine, acum e momentul potrivit să o duci la capăt. Încearcă să îți propui un obiectiv care să dea sens zilei!
Pentru a duce la îndeplinire un obiectiv nou, încerc să folosesc tehnica SMART pentru stabilirea scopurilor. Există multe resurse online care explică modul în care poți să faci acest lucru în mod eficient.
Este foarte posibil ca această criză să aibă un impact semnificativ asupra sănătății mentale, de aceea trebuie să fii atent să te asiguri că nu devine o problemă.
Iată câteva lucruri care mă ajută să țin sub control sănătatea mentală. În primul rând, meditația. Practic meditația de câțiva ani deja, aproape zilnic, timp de 10 – 20 minute. Am prezentat pe blogul personal această tehnică de cartografiere a corpului. Nu durează decât 12 minute, aproximativ, și reprezintă o metodă extraordinară care mă ajută să îmi limpezesc mintea. După meditație, scriu în jurnal pentru că scrisul mă ajută să-mi procesez gândurile. (Am publicat acest jurnal pe Amazon dacă doriți să aruncați o privire.)
Iată câteva elemente esențiale asupra cărora îmi place să reflectez:
Îmi mai place să notez orice gânduri emotive care au apărut în timpul meditației.
Sănătatea fizică este la fel de importantă ca sănătatea psihică. Activitățile fizice sunt esențiale, însă trebuie să fii creativ în această privință atunci când este necesară distanțarea socială. Există multe resurse online care cuprind planuri de activități fizice, deci ai foarte multe opțiuni din care poți alege una potrivită pentru tine.
De asemenea, ar trebui să consideri această perioadă o oportunitate de a-ți îmbunătăți alimentația și de a încerca să îndrepți unele dintre obiceiurile proaste pe care le ai în prezent. Consumul excesiv de pizza și băuturi carbogazoase nu îți face bine, iar acum ai ocazia de a experimenta în bucătărie. Alocă-ți timp pentru a căuta pe îndelete rețete de mâncăruri gustoase pe care să le prepari în totalitate de la zero.
Și mie mi-a plăcut să fac acest lucru, iar acum nu mai am nevoie de rețete pe care să le urmez. Le folosesc doar pentru a mă inspira și inventez singur ceva. Dacă mâncarea pe care am preparat-o este foarte gustoasă, am sentimentul că am realizat ceva (cartofii țărănești sunt DELICIOȘI). Totuși, sunt și autorul unor dezastre. Odată am folosit ardei copți în oțet în loc de ardei copți simpli și am distrus cina organizată pentru aniversarea unei zile de naștere, însă toate aceste eșecuri fac parte din procesul de învățare.
Fii atent atunci când folosești platformele de socializare. Poate fi minunat să le folosești ca mijloc de interacțiune cu alte persoane și să vezi ce mai fac prietenii, dar ele pot fi și o sursă de informații incorecte și sentimente negative.
E simplu să intri într-un labirint al negativității și să pierzi multe ore fără niciun rezultat. Pot să spun din proprie experiență că este important să limitezi timpul petrecut pe Twitter, Facebook etc. Stabilește un interval limită pentru folosirea platformelor de socializare și folosește un cronometru pentru a-l respecta.
Am lăsat acest sfat la urmă pentru că vreau să închei într-o notă pozitivă. Este important să ai timp și să te distrezi. Să te distrezi poate să însemne să urmărești un serial, să citești o carte, să faci activități manuale și creative precum pictatul sau sculptatul în lemn, sau chiar să folosește o consolă pentru jocuri.
Nu te costă nimic să te distrezi. Pentru că mult timp am trăit dintr-un venit mic, obișnuiam să împrumut cărți electronice de la biblioteca locală în loc să le cumpăr. Biblioteca locală este o resursă excelentă la care ai acces gratuit! Și oricine are un creion prin casă, deci de ce nu ți-ai încerca mâna la desen?
O altă posibilitate este să iei cafeaua virtual cu cineva. Stabilește o oră, folosește programul de apeluri video și „întâlnește-te” cu persoana respectivă la cafea. Așează-te pe un scaun confortabil și discută. Ai putea chiar extinde această întâlnire, incluzând și alți prieteni în același timp. Suntem atât de norocoși să trăim într-o perioadă în care avem acces la acest tip de tehnologie.
Fără îndoială că această perioadă are propriile provocări și nu va fi întotdeauna ușor. Îți vei face griji pentru sănătatea și siguranța ta. Este foarte posibil să îți faci griji și din motive financiare. Într-adevăr, guvernul folosește cuvinte precum „izolare” și „distanțare”, însă rostul acestor cuvinte este doar să te protejeze de virus.
Izolarea nu înseamnă singurătate.
Cu toții facem acest lucru împreună, în același timp. Nu ești singurul care se află în această situație.
com. (2020). Smart Goals for Lifestyle Change. https://www.verywellmind.com/smart-goals-for-lifestyle-change-2224097
Dacă doriți informații suplimentare despre gestionarea afecțiunii dumneavoastră, vă recomandăm să vă adresați unui profesionist din domeniul sănătății.
NPS-RO-00314