1. Grijă pentru viață
  2. Toate povestile
  3. Parerea psihologului

Parerea psihologului

„Nu poti umple alte pahare daca paharul tau e gol!” (You can’t pour from an empty glass)

Vestea ca o persoana draga noua nu este bine, face ca amandoi sa fim rau. Chiar daca din punct de vedere functional, noi, in calitate de apartinatori, nu avem nicio disfunctie, din punct de vedere emotional ne aflam intr-un distres similar ca si intensitate cu cel al pacientului.

Neputinta, tristetea, sentimentul de coplesire si incapacitatea de a vedea rezolvari sunt doar cateva dintre starile cu care ne confruntam, atunci cand un membru al familiei sau un apropiat este diagnosticat cu o boala cronica.

Cu siguranta aceste aspecte sunt comune, in schimb apartinatorii sunt asteptati sa preia initiativa si actiunile de ingrijire, avand in vedere ca sunt cei mai „puternici” sau „sanatosi”.

Consilierea psihologica si suportul emotional al bolnavilor cronici si apartinatorilor sunt elemente definitorii in procesul compliantei la tratament si recomandarile medicale.

Procente cuprinse intre 50 si 75% din apartinatorii serviciilor de suport psihologic raporteaza imbunatatiri in calitatea vietii in urma proceselor terapeutice pe care le urmeaza.

O viata echilibrata inseamna o responsabilitate crescuta pentru tratament, un nivel mai mare privind implicarea in ingrijirea propriei persoane si ulterior sprijinirea celor din jur.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, consilierea psihologica poate ajuta pacientii si apartinatorii acestora sa isi recapete starea de bine și echilibrul, puternic destabilizate mai ales in perioada de dupa diagnosticare. Consilierea ii face adesea pe clienti sa gandeasca mai clar si sa ia decizii mai bune. Prin terapie, clienții devin motivati, increzatori si asertivi.

Atat diagnosticarea cu o boala cronica, dar si a fi apartinatorul unui bolnav, au mari influente asupra nivelului de aderenta la tratament. Din punct de vedere psihologic, aderenta este corelata cu locusul de control al sanatatii persoanelor implicate, cu strategiile de gestionare a stresului dar si cu valoarea pe care pacientii si apartinatorii o atribuie aspectelor legate de sanatate. Toti factorii mentionati pot fi elemente cheie in bunastarea emotionala a persoanelor implicate.

Pacientii diagnosticati cu boli cronice si apartinatorii acestora sunt predispusi la simptome caracteristice depresiei sau tulburarilor de anxietate, de aceea acceptarea si interventia sunt primii pasi esentiali in evitarea si gestionarea lor. „Umple-ti propriul pahar” ca sa le poti asigura si celorlalti nevoile! Discuta cu un specialist care iti va facilita navigarea prin procesul bolii si modurilor de gestionare ale acestora, astfel incat calatoria sa fie una usor de gestionat si cu minim impact negativ.


NPS-RO-00394-15-23

Acest articol este:

Distribuie această pagină:


Young caregiver struggling with his emotions as responsibilities pile up

Confruntarea cu furia și incertitudinea ca tânăr aparținător

Dan Harding
An affectionate mature couple hugging in their home

TOP 7 sfaturi de călătorie atunci cand ai în grijă un pacient

TOP 4 moduri eficiente de a îngriji o persoană în timpul izolării