Nu e ușor să ceri ajutor. Când suferi de migrenă, poate fi dificil. Deseori simți că ești o povară pentru cei din jur, așa că nu ai rețineri în a cere ajutorul prietenilor și celor apropiați.
Pentru mine, să cer ajutor a reprezentat o mare provocare și sunt recunoscătoare că am sprijinul familiei și comunității atunci când migrena pune stăpânire pe mine.
Dacă țineți la cineva care suferă de migrenă, vă puteți întreba cum îi puteți ajuta. Nu este mereu clar de ce au aceștia nevoie, dar sinceritatea și comunicarea deschisă pot face minuni.
După o perioadă lungă cu migrene, am învățat și încă învăț cum să ajut pe cei din jur pentru ca aceștia să-mi ofere sprijin. Dacă vă întrebați cum vă puteți sprijini persoana apropiată, iată câteva sfaturi.
Mai întâi, este important să înțelegeți prin ce trece persoana apropiată sau de ce are nevoie, și de asemenea ce sunt capabile să facă. Fiți flexibili atunci când planurile se schimbă. Dacă urma să ieșiți să luați masa în oraș și planurile sunt anulate, luați mâncare la pachet sau faceți o altă rezervare.
Persoanelor cu migrene le este greu să-și facă noi prieteni sau să mențină relațiile vechi de prietenie din cauza naturii debilitante și neprevăzute a afecțiunii. Încercați să fiți prezent în viața prietenului dumneavoastră. Arătați-i că sunteți acolo dar nu îl sufocați și înțelegeți că prietenul dumneavoastră poate întâmpina dificultăți în a vă răspunde la prietenie așa cum ați dori.
Mulți oameni nu înțeleg exact ce este migrena, de nenumărate ori am întâlnit oameni care o confundau cu o durere de cap. Realitatea este că migrena este o boală neurologică care afectează întregul organism și sistemele acestuia. Prejudecățile asupra migrenei fac ca noi, cei care suntem afectați de ea, să ne simțim deseori stigmatizați și judecați.
Fiți gata să ascultați și să învățați despre experiențele prin care trece persoana apropiată. Întrebați-i despre experiența lor și care sunt aspectele cele mai dificile. Studiați această afecțiune. Asta vă va permite să înțelegeți măsura în care această boală îi afectează și vă poate permite să fiți mai de ajutor pentru persoana apropiată.
Poate fi de ajutor și să urmăriți poveștile similare ale altor persoane, prin bloguri sau comunități sociale. Uneori aflarea experienței altora vă poate oferi o perspectivă utilă.
Luați aminte că niciodată nu puteți ști ce se petrece în sufletul altei persoane. Arătați empatie pentru cei apropiați și oferiți-le confort. Fiți o sursă de voie bună și sprijin.
Învățarea interpretării semnalelor non-verbale poate juca un rol important în sprijinul unei persoane apropiate pe durata unui atac de migrenă. După ce învățați nevoile persoanei apropiate, puteți să anticipați singuri fără a vi se mai solicita ajutorul.
Atunci când sufăr de o migrenă (înainte și după un atac), mi-e greu să vorbesc și să gândesc clar. Sunt deseori prea epuizată pentru a cere ajutor.
De-a lungul anilor, soțul meu a învățat să mă citească destul de bine și știe că dacă omit să mănânc, atunci acesta poate fi un factor declanșator pentru mine. Dacă nu mănânc, organismul intră în colaps. Odată ce se instalează migrena, alegerea alimentelor potrivite devine așa complicată încât nu mai pot să iau decizii sau să vorbesc.
Odată ce recunoaște aceste semne, soțul meu gătește sau comandă alimente care nu declanșează migrenele și îmi aduce imediat niște apă. Capacitatea lui de înțelegere a nevoilor mele mă ajută enorm.
De multe ori simt durere atunci când vorbesc, atunci când mă mișc și îmi este greu să cer ajutor.
Puneți întrebări simple și directe: să îți aduc o gustare sănătoasă? Vrei un pahar cu apă? E prea multă lumină în cameră? Vrei să o sting? Pot să vin să supraveghez copiii cât timp te odihnești? Oferiți-vă ajutorul imediat dacă știți ce e de făcut. Chiar și cele mai mici lucruri pot face diferența. Trimiteți și un mesaj ca să indicați că ajutorul vostru este constant.
La urma urmei, să ceri, să primești și să oferi ajutor nu este ușor pentru nimeni. Cu cât cunoașteți situația mai amănunțit și cu cât aveți mai multă compasiune, cu atât mai bine. O înțelegere a lucrurilor de care are nevoie persoana apropiată le va permite să se recupereze și să combată migrena mai eficient. Dragostea, sprijinul, prezența pozitivă și abordarea proactivă sunt unele dintre cele mai bune medicamente.
Dacă doriți informații suplimentare despre gestionarea afecțiunii dumneavoastră, vă recomandăm să vă adresați unui profesionist din domeniul sănătății.
NPS-RO-00038