„Există un aspect foarte personal în siguranța pacienților”
Faceți cunoștință cu Detectivul
Dezvoltarea unui medicament nou poate dura până la 15 ani, cu cercetări riguroase efectuate pentru îmbunătățirea eficacitații și monitorizarea siguranței acestuia. Dar nu ne oprim aici – monitorizăm medicamentele și după ce devin disponibile pentru pacienți pentru a verifica dacă nu există reacții adverse nedorite.
În calitate de specialist în farmacovigilență, este responsabilitatea Vanesei Ivetic Tkalcevic să investigheze cazurile în care apar situații neașteptate, să afle ce s-a întâmplat și să emită recomandări pentru a menține siguranța pacienților pe viitor.
„Detectiv” este un cuvânt excelent pentru a descrie ceea ce fac, deoarece investighez și monitorizez continuu. Echipa mea este responsabilă pentru monitorizarea profilurilor de siguranță ale medicamentelor, astfel încât, atunci când un pacient raportează o reacție adversă, trebuie să înțelegem ce s-a întâmplat și să identificăm cauza.
Medicamentul pe care îl luăm, indiferent cât de sigur și eficient este, poate duce uneori la reacții adverse neașteptate. Atunci când se întâmplă acest lucru, ni se raportează și apoi intrăm în acțiune. Prin investigațiile noastre, examinăm dacă reacția adversă este cauzată de medicament sau de boala de bază, de exemplu, sau dacă factorii de mediu sau genetici ar fi putut juca un rol. Dacă este necesar, vom recomanda noi moduri de reducere a riscurilor în viitor și de protejare a siguranței pacienților.
Dacă aș putea să le spun pacienților un lucru, acesta ar fi: dacă medicamentul dvs. nu își face efectul sau aveți reacții adverse, este bine să furnizați cât mai multe detalii atunci când raportați. Avem nevoie de mai multe informații decât numele medicamentului și efectul acestuia. De ce ați luat medicamentul? Cât timp l-ați luat? Ați luat orice alt medicament în același timp? Membrii familiei dvs. s-au confruntat cu ceva similar? Toate acestea ne vor ajuta să investigăm ce s-a întâmplat.
De fapt, m-am pregătit să devin medic veterinar. Iubesc animalele, dar undeva pe parcurs mi-am dat seama de faptul îmi pasă și de oameni la fel de mult! De aceea mi-am început cariera în sectorul de cercetare. Acum am un doctorat în biologie moleculară, astfel încât combinația tuturor acestor lucruri îmi este foarte utilă în activitatea mea.
Schimbarea carierei a fost un salt în necunoscut. Am dorit să mă apropii de pacienți după 13 ani ca cercetător în farmacologie. În cercetare, desfășurăm experimente și căutăm substanțe care nu sunt încă în etapa de dezvoltare. Dar siguranța pacienților este un domeniu în care pot, efectiv, să ascult opiniile pacienților. Sunt fericită că am făcut această schimbare de carieră; am observat domeniul dintr-o perspectivă diferită, am întâlnit oameni noi și sunt mult mai aproape de pacienți, ceea ce mă interesează cu adevărat.
Există un aspect foarte personal în siguranța pacienților. O parte dintre cazurile pe care le-am investigat m-au întristat foarte mult. Când îți pasă, trăiești alături de aceste persoane, trăiești experiența prin care trec și dorești să le ajuți.
Cu cât mai mult înaintez în vârstă, cu atât mai mult simt nevoia de a-mi împărtăși cunoștințele. Acesta este motivul pentru care am venit cu ideea de a crea broșura pe care a scris-o echipa noastră despre siguranța medicamentelor. Am conceput-o pentru pacienți – pentru a explica cum și de ce ar trebui să raporteze reacțiile adverse și ce se întâmplă când fac acest lucru. Este bine ca aceștia să știe că prospectele pot fi actualizate conform informațiilor pe care ni le oferă.
Să citesc science-fiction este plăcerea mea. De obicei, oamenii se așteaptă să fiu foarte serioasă datorită activității mele, dar de fapt îmi plac Harry Potter și Stăpânul inelelor – cărțile și filmele. Acum copiii mei sunt mai mari și ori de câte ori există o aniversare și doresc să-și scoată prietenii la cinematograf, mergem cu ei – nu pentru a avea grijă de ei, cât pentru a vedea filmul!
Ador TED Talks. Recent l-am ascultat pe Alexander MacDonald „Cum secolele de sci-fi au fost scânteia zborurilor spațiale”. Îmi place ce au lăsat în urmă mințile frumoase, cum ar fi Jules Verne sau Leonardo da Vinci, oameni care au fost cu mult înaintea timpului lor. Modul în care au inițiat schimbarea și au afectat procesele din viitor este uimitor.
Cel mai bun sfat pe care l-am primit vreodată a fost de la tatăl meu. Când eram în clasa întâi, el mi-a spus: orice este posibil. Trebuie doar să faci un efort dacă vrei ca lucrurile să se întâmple. Am ținut seama de acest sfat și este un crez al meu. Cred că indiferent de ce vrei să faci, indiferent ce vrei să realizezi, totul e posibil.